Da li je ovaj video sniman iPhone-om XS ili filmskom kamerom od 10 hiljada dolara?

Ed Gregory obično pravi komercijalne filmove, pa u skladu sa tim i poseduje Canon C200 od 10 hiljada dolara. Pošto su stigli novi iPhone-i, odlučio je da uporedi profesionalnu kameru sa telefonom. Najšokantnije od svega je što laik teško može da razazna razlike između ova dva snimka.


Kako bi napravio uporedive snimke, Gregory je uzeo gimbal, stavio Canon i iznad njega prikačio iPhone XS. Takođe ih je upario sa Sigma Art 18-35/1.8 koji je obezbedio žižnu daljinu nalik onoj koju ima široki objektiv iPhone-a.


Ispod možete pogledati ova dva snimka, a suština se vidi od 1:07 minuta. Pogledajte i pokušajte da pogodite koji snimak je snimljen kojim uređajem, a zatim glasajte ispod. Predlažemo da nastavite sa gledanjem snimka i nakon rešavanja testa.
• Iako je snimak krajnje profesionalan, objektiv Sigma Art koristišćen za ovaj zadatak je poprilično standardan; profesionalci ovog kalibra obično koriste kvalitetniji. (Ovo mi je kolega rekao)

• Snimanje na prirodnoj svetlosti je jača strana iPhone-a. Pri drugim okolnostima, razlike bi bile vidljivije.

• Očigledno je da je korišćenje istog svetla za oba snimka dosta doprinelo ukupnom utisku

Bilo kako bilo, i dalje je zapanjujuće to što uređajem koji vam inače stane u džep možete da snimite takve kul stvari. Gregory je takođe napomenuo dinamički raspon, za koji tvrdi da je izvanredan, i dodaje da iPhone sa originalnom Camera aplikacijom lako može i laik da se koristi za snimanje videa fantastičnih snimaka. Canon, pak, zahteva određenu veštinu i iskustvo, kako bi se njime uslikalo ili snimilo nešto na profesionalnom nivou.00_Is_This_Video_Made_with_iPhone_XS_or_a_10k_Cinema_Camera__cover-746x419@2x.jpg


Naravno, večita istina leži u onome što Gregory napominje:

Ono što je zaista bitno jeste kreativnost umetnika, a ne oprema koju on ili ona koristi.


izvor: iMagazin.rs

    Share

    Comments