Bokeh efekat 101

Bokeh je poznat koncept fotografije koji se odnosi na zamagljenu pozadinu fotografija. Izraz potiče iz japanskog jezika, što nije ništa čudno s obzirom na to da Nikon, jedna od kompanija koja prozvodi fotoaparate, ima sedište u Japanu. Apple, Google i druge konkurentske kompanije ugrađuju sve bolje i bolje objektive i senzore u svoje uređaje i razvijaju kvalitetnije procesore i softvere kako bi prosečnom korisniku omogućili da uslika savršene fotografije jednostavno i brzo.
Kako je ovo pitanje postalo sve aktuelnije, krajnje je vreme da se ponovo njime pozabavimo i da prođemo kroz neke od koncepata fotografije, posebno sada, kada iPhone XS i iPhone XS Max omogućavaju da podešavamo oštrinu fotografija i postignemo sjajan bokeh efekat. U žargonu, bokeh se odnosi na delove izvan fokusa, ali u bukvalnom značenju ovaj pojam koristimo za tačkice svetlosti na fotografiji. Ovu svetlost vidimo u obliku tačkica koje su uglavnom ovalne forme.

Kako biste postigli bokeh efekat, potreban vam je senzor osetljiv na svetlost i rupa (objektiv) koji projektuje dolazno svetlo. Njihova veličina i udaljenost određuju kvalitet fotografije. Zamućenje koje se nekada odnosilo na privilegiju koju su imali profesionalni fotografi, sada je postalo dostupno i običnim korisnicima uz pomoć kombinacije većeg senzora i užeg otvora. Pošto niko od proizvođača nije mogao ni da priđe Micro 4/3, ASP-C-u i Full Frame senzorima koji su korišćenu u DSLR i MILC kamerama, ali koji funkcionišu sa otvorima slične veličine (približno između 1,8-2,4), potrebno im je neko softversko rešenje.
Bokeh efekat na iPhone-ima nije stvaran. To je veštački element na fotografiji koji se trudi da deluje što realnije moguće. Sve ovo je interesantno, jer bokeh (još uvek u ovom kontekstu ga posmatrajte kao tačkice svetlosti) formira različite oblike uz pomoć različitih objektiva. Delovi objektiva i sečiva koja zatvaraju otvor karakterišu optiku koja stvara jedinstven bokeh efekat na fotografijama. Na primer, anamorfni objektivi koji se koriste za filmove šire sliku i sužavaju je nakon što se fotografija uslika. Ovo rezultira vertikalnim sužavanjem svetla.Međutim, softversko rešenje koje nude iPhone XS i iPhone XS Max pre može da zahvali razvoju procesora nego objektivu koji je isti kao na prošlogodišnjem modelu iPhone-a X. Ako podesite mod Natural light na svom telefonu, odmah nakon što pritisnete taster za slikanje, vaš iPhone će kreirati depth map koja će analizirati prvi plan i pozadinu, a potom ih podeliti na dva dela. Zahvaljujući tome, možete podešavati oštrinu fotografije i nakon što je uslikate, jer vam zakon fizike ne stoji na putu.

Bokeh efekat je generalno određen relativno velikim senzorom i usko zatvorenim otvorom, iako je to u svetu smartfona određeno znanjem programera. Naravno, hardver koji podržava softver je takođe određujući faktor. Uz pomoć aplikacije Focos, možete da simulirate bilo koji tip starih manuelnih objektiva, na primer, klasika kao što je Helios 44, CarlZeiss Jena ili Olympus Zuiko.
Njima možete postići jedinstvene i kreativne efekte, iako u isto vreme originalna Camera aplikacija prilično dobro odrađuje posao. Za bokeh efekat vam ne trebaju nezavisne aplikacije, jer Apple za sve nove iPhone ima ovaj efekat ugrađen u Camera aplikaciju. Vaše je samo da pronađete interesantnu temu, mesto i uzbudljiv ambijent, podesite portret mod sa Natural light efektom i pritisnete taster za slikanje!


izvor: iMagazin.rs

    Share

    Comments