Sumnjive pretplate nagrizaju App Store

TechCrunch je nedavno izveštavao o svim tehnikama mamljenja pretplatnika koje su počele da kruže App Store-om. Glavni cilj ovih prljavih trikova je da namame korisnike da se pretplate na nešto što će zaboraviti, a setiće se da je trebalo da otkažu pretplatu tek kada stigne prvi račun za plaćanje. Ali, tada je već kasno, a developeri su naplatili svoj nepravedno zasluženi deo.

Prema izveštaju, najčešće su prevarom pogođene korisne alatke. Obično ove aplikacije ne nude ništa sem karakteristika koje su već ugrađene u iOS. A lako su zauzimale prvo mesto na listi kao najpopularnije aplikacije koje se naplaćuju. Kako je to moguće? Opet, uz pomoć prevare.

Jedna od ovih aplikacija se zvala Scanner App. Mogli ste da je preuzmete “besplatno” za čitanje QR kodova. S druge strane, ova funkcija je već bila originalno ugrađena u aplikaciju Camera još od kako je lansiran iOS. Nakon preuzimanja, aplikacija počinje da bombarduje korisnika opcijama plaćanja. 4 dolara nedeljno, odnosno 5 dolara mesečno, za nešto što već postoji u iOS-u. Naravno, postojala je i opcija namamljivanja na free trial, pa su mnogi naseli na ovu prevaru.


Ali, free trial je trajao svega 3- da, tri- dana i odmah nakon toga se pretvorio u pretplatu koja se naplaćuje…


Naravno, sve je to postojalo u odeljku Terms and Conditions, ali mnogi korisnici obično preskoče taj deo. Očigledno je to njihova greška, ali ni iskorišćavanje ove činjenice nije korektno. Ovakav model poslovanja se lepo isplatio. Prema podacima SensoTower-a, developeri ove aplikacije su zarađivali preko 14.3 miliona dolara godišnje uz pomoć ovog trika.

Još jedan prljavi trik je koristio Weather Alarms, aplikacija koja je takođe uklonjena prošlog vikenda. Prevara koju je koristila jednostavna aplikacija za vremensku prognozu se zvala “tajni obrazac”. Ona je takođe ciljala na obmanjivanje korisnika free trial opcijama koje bi se ubrzo pretvorile u pretplate koje se naplaćuju. U ovom slučaju mesečna pretplata je iznosila 20 dolara.

Kako bi im prevara uspela, slali su prozorčiće koji su korisnicima iskakali sa dve dostupne opcije: pretplata za svega par dolara mesečno ili preuzimanje free trial verzije. Ukoliko korisnik odluči da nastavi, mora da izabere neku od dve opcije, jer nije bilo načina da se drugačije prozorčić zatvori. Očigledno su se mnogi od njih odlučili za free trial.

Primoravanje korisnika na ovako nešto nimalo nije etički, niti je dozvoljeno. A developeri su itekako bili svesni toga. Zapravo, postojala je opcija da se prozor zatvori, ali se iznova pojavljivao sa majušnim, gotovo nevidljivim znakom koji je bio u boji pozadine. Tako da, zvanično nisu uradili ništa protivno propisima. Pogledajte snimak i obratite pažnju na gornji levi ugao…

Zato Apple ima težak posao filtriranja ovakvih aplikacija, iako rade sve što je u njihovoj moći da spreče njihovo dalje pojavljivanje. Ovakve trikove teško pronalaze algoritmi koji skeniraju izvorni kod, jer ne narušavaju nijedno pravilo,već rade iza kulisa, što takođe još više otežava Apple-u da opravdaju brisanje ovakvih aplikacija.

Stoga preporučujemo da budete oprezni i obratite pažnju na šta se registrujete. Lično pokušavam da izbegnem aplikacije koje nude free trial period. Ukoliko su mi iz nekog razloga baš neophodne, uvek podesim podsetnik na kalendaru da je otkažem pre nego što počnu da je naplaćuju.

Po meni, jedino rešenje ovog problema je da se zahteva potvrda korisnika kada se završi free trial, a pre nego što započne pretplata koja se naplaćuje. Šta vi mislite o tome?

Izvor: iMagazin.rs

    Share

    Comments