Aktiviranje Audio portova


#1

NAPOMENA: Ova prepravka spada u red naprednijih…

Verovatno ste se do sada barem jedanom zapitali, kako je moguće da vam operativni sistem ima u ponudi samo 1 stereo out izlaz za zvučnike i 1 stereo in ulaz za mikrofon (eventualno Headphones), dok pozadi na ploči imate 6 audio izlaza? Šta je sa ostalima, zbog čega ne funkcionišu i da li je moguće staviti ih u pogon?

Odgovor na to pitanje možemo slobodno reći se najčešće krije zapravo u izvesnom Platforms.xml fajlu unutar samog AppleHDA.kext-a, premda u nekim situacija krivac može biti i sam Audio verb (čitaj: glagol) koji je najčešće potrebno od ploče do ploče odnosno od ALC čipset verzije ponajpre prepraviti. U principu, danas i nije možda potrebno uopšte baviti se ovim hackerskim delom, jer je mnogo lakše pozajmiti Info.plist baš kao i prepravljeni layout12.xml fajl koji su uslov za stavljnje u pogon vaše zvučne kartice, no ipak bez dodatnih prepravki pomenutog trećeg i poslednjeg modifikovanog tzv. Platforms.xml fajla puni audio potencijal na vašem hackintoshu nećete ostvatriti. U ovo spada takođe i 5,1 audio opcija koju zapravo mnogi žarko priželjkuju.

Ipak u ovom tutorijalu nećemo se baviti pitanjima prepravke Audio glagola i definisanjem info.plist fajla jer kao što sam rekao, mnogo je jednostavnije pozajmiti ove fajlove iz bilo kog modifikovanog AppleHDA.kexta kakvi se konkretno nalaze u Multi Beast paketu i ostalim njemu sličnima. Ono o čemu ću pisati ove se zapravo isključivo odnosi na doradu Platforms.xml.zlib fajla koji je glavni i odgovrni krivac aktiviranja ili ne aktiviranja audio portova na matičnoj ploči.

Platforms.xml.zlib fajl:

Pre svega skinite Audio tool dole i raspakujte ZLIB script.zip fajl na desktop. Zatim locirajte Platforms.xml.zlib fajl unutar AppleHDA.kexta

putanja> AppleHDA.kext/Contents/Resources/Platforms.xml.zlib

Kopirajte ga u ZLIB script folder, otvorite terminal i ukucajte sledeće:

cd ~/Desktop/ZLIB\ script

da bi ste raspakovali zlib fajl ukucajte sledeće:

perl zlib.pl inflate Platforms.xml.zlib > Platforms.xml

Dobijeni Platforms.xml fajl preporuka je da editujete dalje putem PlistEditor Pro aplikacije, zbog preglednosti. Dakle iako je naizgled ovaj fajl veoma jednostavan u svojoj građi i strukturi njegovo modifikovanje zapravo predstavlja najčešće u Hackersom žargonu rečeno tzv. Heavy Duty Stuff…

Zašto?

Pa pre svega zato što da bi ste izveli uopšte adekvatno prepravljanje ovog fajla morate imati nekakvu referencu na osnovu koje ćete dešifrovati stvari u kodu. Dakle moraćete za početak da uradite detaljnju pripremu, koje se odnosi u prvom planu na grafičku izradu audio šeme po kojoj funkcionišu portovi na ploči. Verovali ili ne ovo je izvodljivo, a da bi smo ovo znali i izveli moramo najpre da pribavimo dump audio kodeka.

Za ovo naravno moraćemo da se poslužimo Linuxom.

Dakle slično kao i u slučaju izvlačenja osnovnog DSDT-a, koristićemo se Live opcijom u Ubuntu instalaciji. Zatim pokrenite terminal i ukucajte sledeću komandu:

sudo cat /proc/asound/card0/codec#0 >> codecdump.txt

(Napomena: 0 može biti zamenjena 1 ili 2 kom, ili ćete dobiti 2 fajla od kojih je ovaj prvi zapravo onaj bitniji…)

Elem, nakon ovoga sačuvajte fajlove i ponovo se vratite u Mac os. Sledi deo koji se odnosi na izradu grafikona i za ovo će nam trebati više stvari od kojih je jednu potrebno da instalirate odmah u startu. Reč je o Homebrew paketu.

Dalje otvorite terminal pa ukucajte sledeću komandu:

brew install wget

Pokrenuće se instalcija koju je potrebno da ipratite do kraja i kada se završi, instalirajte Graphviz 2.32.0.pkg
aplikaciju.

http://www.graphviz.org/Download_macos.php

Graphviz vam neće konkretno trebati dalje u radu, ali nam je neophodan zbog editovanja i kreiranja grafikona. Sada raspakujte codecgraph-20120114.tar folder na desktop i preimenujte ga u Codecgraph pa zatim kopirajte unutar foldera kodeke izvučene iz Linuxa.

Zatim ukucajte u terminal sledeće komande:

cd ~/Desktop/codecgraph

A zatim:

./codecgraph ime-codec.txt-fajla

Ono što ćete dobiti nakon ovoga je izvesni Grafikon (vidi slike skroz dole), snimljen u svg. formatu koji možete
otovriti iz illustratora ili ako ga nemate onda direktno iz Safarija ili nekog drugog browsera. Kada to pogledate primetićete da je šema heksadecimalno numerički zavedena što znači da je potrebno to okrenuti u decimalne brojeve s obzirom da se Platforms.xml fajl upravo ovim tipom numeracije služi.

Za ovo nam je potreban tzv.convert_hex_to_dec.rb.zip skripta.
Raspakujte je i takođe je smestite u isti folder, zatim u terminalu ukucajte sledeće:

cd ~/Desktop/codecgraph

chmod +x ./convert_hex_to_dec.rb

./convert_hex_to_dec.rb naziv_fjala.txt.svg > ~/Desktop/codecgraph/naziv_fajla_dec.txt.svg

a zatim okrenite i originalni codec_dump.txt fajl iz hex u dec brojeve…

./convert_hex_to_dec.rb naziv_fjala.txt > ~/Desktop/codecgraph/naziv_fjala_dec.txt

Kada ovo budete uradili možete se konačno fokusirati na sam decimalno izveden grafikon.

Najpre objašnjenje šta je šta na grafikonu:

Node shape and colors:
Amplifier: triangle (trougao)
Audio input: red ellipse (crvena elipsa)
Audio output: blue ellipse (plava elipsa)
Audio selector: parallelogram Audio mixer: hexagon (heksagon)
Pin complex: rectangle (pravougaonik)

Dakle kada se pogleda sam grafikon pa se to uporedi sa gore navedenim stvarima, ono što možemo na osnovnu nekakve logike da zakjučimo je da, zapravo audio kanali funkcionišu po principu stabla koje se grana.

To je jedno, druga stavka se odnosi na sam propusni deo funkcionisanja audio signala po šemi. Jasno je da dva audio signala koja polaze sa dva različita audio izlaza ne mogu da se kreću po šemi identičnim rutama i po numerički identično zavedenim nodovima (čitaj: petljama). Drugim rečima to znači da svaki audio port mora da čisto propusti audio signal bez preplitanja ili sudaranja sa ostalim, jer u protivnom nećemo imati zvuk na izlazu.

To je i naizgled najveća začkoljica, ali srećom tu su papir i olovka a i grafikon i sada sve što je potrebno je da napraviše šemu po kojoj ćete iz tri numeričke vrednosti ili petlje da rešite zvuk bez kako sam to rekao preplitanja.

Da bi ovo bilo jasnije fokusirajmo se sada na pomenuti Platforms.xml fajl i konkretno samo numeraciju koja je zavedena pod NodeID.

U gornjem slučaju za prvi tzv. 0 audio port, pod NodeID sekcijama imamo odozgo naniže gledano tri broja u funkciji, i to su: 9, 34, 24

Sada kada pogledamo grafikon stvari postaju daleko jasnije. Dakle pošto crveni krug označava in ulaze, jasno je da se ovde radi o IN portu odnosno ulazu za Mikrofon koji je obležen brojem 9, zatim se audio signal preusmerava na mikser, koji je u grafikonu obeležen oktagonalnim oblikom i brojem 34, a zatim poslednji NodeID preusmerava na Pin complex, koji se zavšrava brojem 24, gde između ostalog i piše na grafikonu Jack Mic at Ext Rear Stereo. Između miksera i pin kompleksa, koji je predstavljan pravougaonikom imamo plave trougove koji označavaju Audio Amplifiere, koje takođe možemo videti na pojedinim mestima u Platforms.xml kodu. Amplifieri obično idu odozgo gledano na drugi nod, eventualno prvi, nikako na poslednji treći, jer u protivnom izlaz neće funkcionisati, i to treba imati u vidu.

Da se ovde radi kojim slučajem o OUT izlazu za zvučnike napr. stvari bi onda zapravo trebali da postavimo jednostavno samo kontra redosledom. Znači konkretno, prvo bi išao NodeID, 24 pa zatim NodeID 34 i na kraju 9, iliti jednostavnije rečeno 24 > 34 > 9

Međutim da ne bi bilo zabune, gore okačena tabela i na to jasno ukazuje. Naime piše da su IN ulazi obeleženi crvenom elipsom. Ako pogledamo grafikon možemo zaključiti da samo 4 takva ulaza postoje i to su, 7, 8, 9 i 10. To znači da ukoliko želimo da konstruišemo IN kanal, moramo da krenemo od jednog od ponuđena četiri broja, i to su navedeni 7, 8, 9 ili 10.

Svi ostali izlazi krenuće u kontra pravcu, od Pin complex naziva obeleženih zelenim pravougaonikom, preko miksera ka plavom elipsom obeleženim audio izlazima kojih konkretno u ovoj situaciji ima 6 i to su: 2, 3, 4, 5, 6 i 37.

Sada sve što je potrebno da uradite je da povežete ostale nodove za svaki od izlaza pojedinačno i bez preplitanja, s tim što naravno treba imati u vidu i to da pojedini izlazi ne funkcionišu iako postoje u samom grafikonu. Ovo naravno ne bi trebalo da bude problem, jer su ionako zvedeni oznakom N/A tako da ove možete komotno preskočiti.

U mom slučaju dobitna kombinacija glasi.

20 > 12 > 2
21 > 13 > 3
22 > 14 > 4
23 > 38 > 37
9 > 34 > 24
8 > 35 > 25
7 > 36 > 26
27 > 12 > 2
28 - N/A
29 - N/A
30 > 6
31 - N/A
17 > 16

gde su brojevi markirani plavom OUT portovi, dok ostali markirani pink bojom IN portovi.

Izuzetak je NodeID 27 koji u nastavku ima 12 i 2, što je identična ruta i za NodeID 20, ali to je zato što su oba ova kanala vezna na jedan port. Reč je o rear OUT Internal speakers izlazu koji funkcioniše u kombinaciji sa front Headphones izlazom a koji se aktivira i gazi bukvalno rečeno predhodno aktvirani rear kanal. Krajnji efekat je taj da kad ubodete slušalice napred, iste se aktiviraju dok se zvučnici nazad gase…

Kada sve ovo uradite i napravite željene izmene, zapakujte ponovo fajl u Platforms.xml.zlib datoteke komandom:

perl zlib.pl deflate Platforms.xml > Platforms.xml.zlib

i kopirajte ga nazad u AppleHDA.kext pa ga instalirajte i isprobajte.

Treba imati u vidu da ćete ovde svakako potrošiti malo vremena dok ne pronađete dobitnu kombinaciju, ali to radite opet kao i u slučaju DSDT-a samo jednom. Benfit se svakako ogleda u osposobljenim kanalima koji ranije nisu funckionisali.

U mom slučaju svih 6 rear audio portova na ploči sam uspešno stavio u pogon i to izgleda pod OS X-om ovako.

(pink) jack rear - Internal Microphone (green) jack rear - Internal Speakers (Blue) jack rear - Line In Aux-Mic (Gray) jack rear - Line OUT
(Black) jack rear - Line OUT (Orange) jack rear - Line OUT
2x Digital OUT (SPDIF) izlaza (opciono)

A takođe i HDMI koji se aktivira direktno povezivanjem, prema tome neočekujte da ćete da ga vidite u Sound Panelu ili barem ne sve dokle ne ukjlučite kabl i povežete uređaje.

Poslednji su:
(Pink) jack front - N/A
(Green) jack front - Headphones

Nažalost prednji Mikrofon u mom sluačju nisam uspeo da osposobim, premda je to jedna od primedbi koju su mnogi izneli do sada, znači reč je o uobičajenoj anomaliji da tako kažem, pa je stoga i zaveden kao N/A, što i jeste…


#2