Aplikacije - alati, preporuke, zanimljivosti


#1

Kako sam naziv teme kaže, poenta je prikazati aplikacije i alate odnosno dati preporuke za bilo koji drugi softver ili alternativni softver koji je zanimljiv u svojoj koncepciji ili je jednostavno koristan.

Evo nekoliko koje bih ja izdvojio u ovom momentu a koje sam nedavno isprobao.

ACDSee Photo Studio je praktično parče softvera koje je poznato svakome ko je koristio Windows nekoliko godina unazad. Za razliku od Apple-ovog builtin Photos programa, ACDSee se izdvaja prilično uniformnim rešenjem, koje se nije previše promenilo u svojoj koncepciji tokom godina.

Ono što je sada lepo videti je uredno i odmerno rešen interfejs sa veoma korisnom preview opcijom na folderima koja itekeko olakšava pretragu i pregledanje slika. Dakle svako ko ima gomilu foldera u kojima je recimo sortirao neke stvari ovaj program će svakako značiti.

Osim toga tu je i develop deonica koja dosta podseća na Adobe-ov Lightroom, što znači da je poprilično toga moguće napraviti na nivou kolor korekcija i korekcija perspektive direktno iz ovog progrma. Inače vredno je pomenuti i da je način manevrisanja krajnje pojednostavljen što je svakako plus. U gornjem desnom uglu prisutne su ikonice kojima se singl klikom prebacujemo iz panela u panel, premda je isto to moguće napraviti i dvoklikom miša direktno unutar prozora, što je svakako zgodnije rešenje.


Affinity Photo predstavlja reklo bi se više nego prijatno iznenađenje (a i osveženje) odnosno adekvatnu zamenu postojećem Adobe Photoshop-u. Program je zbilja propisno zategnut i izdvaja se nešto fleksibilnije rešenim interfejsom koji dolazi sa koloritnim ikonicama za alate, ali takođe nudi i pregršt korisnih dodataka u delu za filtere koje pomenuti Photoshop iz nekog razloga još uvek nema.

Za sve one koji nameravaju da rade obradu fotografije ili tzv foto manipulacije, ovaj alat će svakako biti prijemčiviji za rad. Ipak kada govorimo o delu koji se odnosi na način funkcionisanja četkica, odnosno crtanje i slikanje, Photoshop ostaje nezamenljiv alat. Međutim činjenica je da Affinity Photo ide u dobrom pravcu odnosno da se program fino razvija i sasvim je moguće da će u dogledno vreme ozbiljnije ugroziti Adobe-ovo čedo.


Image2Icon je aplikacija za kreiranje custom ikonica. Program je krajnje zabavan i jednostavan za rukovanje što se može videti iz promo videa koji je okačen gore. Reklo bi se korisna stvaričica koja će dobro doći svima koji koriste dosta podfoldera ili izvedenih ikonica za aplikacije.


Forecast Bar je takođe mini aplikacija koja prikazuje trenutne meteorološke rezlutate. Izuzetno je detaljna i preciznije pokazuje temperaturu u odnosu na builtin weather. Ne izostaju podaci izvedeni po satima, odnosno podaci za brzinu vetra, pritisak, vlažnost vazduha kao i predikciju vedrog ili kišovitog vremena koje je dato u procentima.

Izuzteno je pregledno rešena, a postoji mogućnost i dodatne customizacije koja podrazumeva izmenu pozadine, meteo-ikonica, tamne i svetle teme i još nekoliko sitnica.


#2

Grids predstavlja alternativnu aplikaciju za Instagram, pošto oficijelene još uvek iz nekog razloga nema za macOS. Aplikacija je zbilja zanimljivo rešena i reklo bi se da je daleko funkcionalnija od one zvanične za Windows, pa je tako tu sada moguće povećavati i smanjivati sličice unutar feed-a, zatim sortirati feed na nekoliko različitih načina i ono što je najinteresatnije aplikacija podržava full screen opciju.

U okviru podešavanja moguće je birati boju pozadine (crnu ili belu) zatim postaviti željeni razmak između sličica, odnosno birati veličinu preview slika. Takođe je moguće postaviti još nekoliko praktičnih stvari poput automatskog puštanja video klipova, osvežavanja feed-a, Stories deonica i uklanjanje reklama (vidi sliku).

Što se tiče free verzije, ona je naravno uskraćena za ove dodatke, no i pored toga reklo bi se da je sasvim zodovoljavajuća i da će završiti posao svakome.

InstaBro je sledeća korisna aplikacija koja se logično nadovezuje na Grids. Naime reč je o aplikaciji pomoću koje možete poskidati bukvalno sve sa nečijeg Instagram naloga. Dovoljno je da ukucate željeni insta-user name i aplikacija će ponuditi sve opcije koje su dostupne pod tim imenom. Klikom na Download ili Fetch All otpočinjete proces skidanja željenog materijala.

Twitterrific je poslednja u nizu aplikacija iz socijalnih medija na ovoj listi. Iako postoji oficijelna Twitter aplikacija za macOS koja je sasvim korektno izvedena, Twitterrific predstavlja alternativno rešenje koje se izdvaja pre svega nešto preglednijim konceptom odnosno krupnijim fontovima što svakako olakšava čitanje komentara. Fino je zategnuta te skrolovanje sadržaja teče besprekorno, a za pregled video fajlova ili slika dovoljno je kliknuti jednom na okačeni materijal unutar posta nakon čega se aktivira bočni prozor iz koga je dalje moguće detaljnije pregledati sadržaj.