Apple 2020 menja cpu ?


#1

Ovih dana kruze vesti o tome kako apple 2020. ima nameru da zameni intel CPU sa njihovim cpu-om takodje audio , i mreznu karticu i moguce gpu.
Da li to znaci kraj hackintosh-a ?


#2

@Miki, ne. To bi znacilo kraj Apple-a. Po meni mislim da oni nemaju takvu tehnologiju da urade takav velik skok u svim predelima hardwera.

  • Njihovi telefoni koriste samsung chipove.

Tako da iskreno mislim da su to samo neke od rumor’s, kako bi bilo tema u ovakvo hladnim nocima bez novosti i ikakvih desvanja :smiley:


#3

venturebeat techcrunch i na youtube se to pojavilo pre neki dan tako sam i saznao , kao u fazonu moglo bi da bude na ARM arhitekturi itd…
jedno dobro pitanje onda ako bi se to desilo sta bi bilo sa postojecim masinama macOS bi morao da podrzava x64-x86 arhitekturu …


#4

ma i da se ovo stvarno desi kapiram da bi smislili do tada neki tool za hackintosh. u svakom slucaju apple mora da podrzava trenutne mac-ove na intel platformi sto znaci da ako sad sklopis masinu miran si najmanje 10 narednih godina :slight_smile:

kruze ove vesti vec par dana…
e sad, ako stvarno zatvore i macOS i naprave od njega jedan veliki iOS, prestacu i da koristim isti jer ne planiram da kupujem vise bilo sta od njih.


#5

za ovu godinu planiraju i da objedine iOS app da mogu da rade na MacOS-u i takodje da odbace podrsku za 32-bit aplikacije .
imam osecaj da ove for kupe od microsofta sve jer windows 10 ima UWP a takodje moze i de pokrene na ARM procesorima (snapdragon)…


#6

ne verujem da bas kopiraju MS sa tim ali i da je tacno, znamo svi kako se to kod njih neslavno zavrsilo…
mislim da je njima trenutno bitnije koju ce novu boju narukvica za apple watch da izbace :smiley:

realno je macOS odlican sistem i ne treba nista da petljaju i komplikuju oko toga jer ce time samo da ga upropaste. eventualno neki security patch i neka obrate vise paznje oko “detalja” i to je to.


#7

Njihovi telefoni koriste Samsung čipove.
Njihovi telefoni koriste sada i Samsung Oled ekrane.
Njihovi telefoni koriste optiku koju proizvodi izvesna azijska fabrika koja pravi sočiva za Carl Zeiss.
Njihovi monitori koriste LG ekrane.
Njihovi računari koriste Intel procesore.
Njihovi računari koriste AMD grafičke kartice.
Njihovi računari koriste Realtek Audio i Lan čipsetove.
Njihovi računari koriste memorije, mrežne kartice i diskove drugih proizvođača i ko zna šta sve još…

Apple-ov je Firmware, tehničko rešenje rashlade uređaja, tehničke specifikacije po kojima se raspisuje tender za druge proizvođače koji im prave sve gore navedeno i preko toga, njihova je matična ploča ako se ne varam (premda i to je pitanje) i njhovo je kućište i periferija. Eto to je Apple u kratkim crtama!

To sa ARM procesorima je buva koju je neko pustio još iz vremena iPhone 3ke. Znači priča je prastara, a cenim da je došla od strane okorelih Apple fanova koji su nekada gurali G5ce i slične mašine i koji su u to vreme čini se s pravom mogli da kažu da imaju nešto drugo. I dan danas nekolicina njih koje poznajem lično, ne može da se pomiri sa činjenicom da je Apple zapravo samo brendirani PC i ništa više, pa se neretko na ovim našim prostorima može čuti ta klasična Apple sindromaška priča u kojoj se analogno PC-u koji je u to vreme gurao očajni XP, poredi Mercedes sa Jugom. Čitavo poređenje je inače totalno blesavo da ne kažem nakaradno i vređa logiku bilo kog iole boljeg poznavaoca računarske i automoto opreme, jer za razliku od Apple-a koji nikada nije pravio motore za svoje mašine, Mercedes ume da napravi i motor, a i karoseriju tj praktično komplet sve. Da ne pričamo o tome koliko je modularni koncept bolji i praktičniji od ovoga što Apple pravi i želi po svaku cenu da ugura gde god je to moguće.

Ta Stivenova logika kojom je zadojio celu kompaniju i koja kaže, ljudima treba dati samo onoliko koliko mi mislimo da im je potrebno i ništa dalje od toga je suštinski gledano katastrofalna. To je možda dobro iz ugla jedne velike kompanije koja ima problem da svake godine ponudi nešto novo i ostane vodeća u nekoj oblasti, ali iz ugla razvoja industrije je očajna. Čini mi se da i oni sami danas uviđaju da takav pristup nikuda ne vodi, pa sada počinju da menjaju spoljnu politiku. Otuda i ova bravurozna najava za novi MacPro sa velikim akcentom na modularnost kao glavnim aspektom u ovoj proizvodnoj liniji! A otuda i tvrdnje pojedinih otaca u ovoj industriji da se najbolje stvari zapravo još uvek ne proizvode. Ako pogledamo samo šta se dešava sa cenama i tržištem nakon povratka AMD-a u trku i plasmanom njihovih Ryzen procesora ili razvojem recimo VR tehnologije koja je izmišljena još pre više od 15 godina, stvar postaje kristalno jasna.


#8

znaci long live hackintosh :smiley:
a sto je appe odbacio AMD pre je bilo full sve radilo i onda ono posebno app za AMD posebno za intel?


#9

Do SL oni koristili njihove konfiguracije i hackintosh je šljakao. Kao drugo najavili su Bionic cheap da će da koriste u budućnosti ali ne verujem da će doći do toga.
Prvo izbacili su mnogo proizvoda i sve je na Intel platformi i ostalo kao što je @vlada naveo.


#10

Apsolutno se slazem sa gospodinom @Vlada.