Clover bootloader - pregled drajvera


#1

Većina početnika, pa čak i onih koji su malo iskusniji zapravo nemaju jasan uvid u to kako Clover funkcioniše i šta mu je sve neophodno pridodati kako bi propisno pokrenuo macOS. Početnicima i ljudima koji nisu previše upućeni u strukturu operativnog sistema je ovaj deo potpuno apstraktan, te im je samim time nejasno koje drajvere je potrebno da izaberu prilikom instalacije.

Stvari su dodatno zakomplikovane činjenicom da u opcijama koje su ponuđene prilikom instalacije bootloadera postoje Legacy i UEFI varjnate, te 32bitne i 64bitne varijacije drajvera. Zbog toga većina ima problem oko izbora odgovrajućih opcionih drajvera koji su zapravo ključni za propisno pokretanje macOS sistema.

Ovde smo da makar delimično pojasnimo neke stvari (bez previše ulaženja u tehničke zavrzlame) i da ukažemo na koje drajvere je potrebno posebno obratiti pažnju prilikom instalacije bootloadera.

U Kameleon-u (drugi bootloader), datoteka za pokretanje je kompletan bootloader. Clover, međutim, sadrži čitav EFI sistem i boot servise za prenošenje kontrole u ​​sledeću fazu (opcija A). Alternativno gledano, sve ovo bi trebalo da bude sadržano u ROM-u matične ploče (opcija B). U stvarnosti, međutim, ovo nije uvek slučaj i neki drugi delovi se dodatno trebaju učitati kako bi se pokrenuo macOS. Za razliku od ranijih faza, različite datoteke za pokretanje su dizajnirane za računare različite bitne veličine, tj. postoje različite varijante za učitavanje 32-bitnih i 64-bitnih operativnih sistema. Obično se savetuje da odaberete 64-bitni loader za 64-bitne procesore. Međutim, ako radite sa 32-bitnim OS-om, ima smisla izabrati učitavanje sa 32-bitnim EFI drajverima. Ova varijanta je 20% manja, nešto brža, ali nije kompatibilna sa Windows 7 EFI sistemom - tako da ga možete koristiti samo sa 64-bitnim verzijama Windows OS-a.

Suštinski gledano, boot datoteka je modifikovana varijanta DUET-a sa jedva 1% izmena u odnosu na orginalni koji koriste Macintosh računari. Bez obzira na to, ovaj 1% čini ponekad veliku razliku - međutim možemo reći da Clover uspeva da uradi ono za šta je dizajniran.

Ako neko smatra da je dodavanje Apple Sima u DUET-u dovoljno, u velikoj je zabludi. DUET se može sastaviti za jedan specifičan računar definisan svojim PCD konstantama, ali Clover mora raditi sa svima i za sve. Dakle ovde nam nije namera da objašnjavamo sve u detalje, jer je posao ionako već završen pa zato pređimo na referetne informacije koje će nadam se pojasniti šta je šta.

Na slici gore u koloni Drivers UEFI 64 BIT je prikazana situacija koja zapravo predstavlja minimum drajvera koje je neophodno instalirati za propisno pokretanje OS-a u UEFI varijanti.

Napomena: Primer koji je ovde postavljen je za starije verzije Clover Configuratora. Najnovija verzija ima potpuno drugi koncept u kome je eliminisana 32bitna podrška. O čemu se tačno radi pogledajte skroz dole na kraju teksta.

To i jeste moja preporuka i ukoliko se ispostavi da ovo nije dovoljno, tek onda pristupite instaliranju dodatnih drajvera. Po defaultu Clover uvek instalira VBoxHfs drajver koji predstavlja reklo bi se nešto prikladniju varijantu za PC računare, međutim treba imati u vidu da u ovoj šemi pokretanje sistema obično traje nešto duže. Na slici gore ovaj drajver nije u funkciji već je umesto njega postavljen native HFSPlus UEFI drajver (kolona desno EXTRA DRIVERS).

Direktorijumi drivers32, drivers64 se koriste za pokretanje BIOS-a prema (opciji A) i driver64UEFI za UEFI pokretanje (opcija B). Njihov sadržaj će biti različit u zavisnosti od revizije BIOS-a i od podešavanja konfiguracije.

Vredno je napomenuti da su ovi drajveri jedini efikasni dok boot loader radi. Oni ne utiču na operativnost pokrenutog OS-a.

Dakle u zavisnosti od hardvera tj matične ploče i verzija operativnog sistema, na korisniku je da odluči koji su drajveri potrebni i koji ne.

PREGLED DRAJVERA:

NTFS.efi
NTFS file system driver. Pruža mogućnost učitavanja Windows EFI-ja.

HFSPlus.efi
HFS + sistemski drajver. Potreban za pokretanje Mac OS X sa (opcijom B). Već je prisutan u boot fajlu kada se koristi (opcija A). Ukoliko ja aktivan preporuka ja da VBohHFS.efi drajver bude uklonjen.

VBoxHFS.efi
Alternativa za HFSPlus.efi. Može biti sporiji. HFS+ Plus UEFI drajver (Extra drivers panel) u ovoj verijanti nije neophodan pa je preporuka da se ukloni ukoliko je prisutan).

VBoxExt2.efi
EXT2/3 file system driver. Potrebno za pokretanje Linux EFI.

VBoxExt4.efi
EXT4 file system driver. Potrebno za pokretanje Linux EFI.

FSInject.efi
Preuzima kontrolu nad file sistemom za mogućnost ubacivanja eksternih kextova u sistem.

PartitionDxe.efi
Već je prisutan u CloverEFI i UEFI, ali nije optimizovan za Apple particije, niti za GPT / MBR. Najverovatnije je neophodno za (opciju B).

OsxFatBinaryDrv.efi
Omogućava pokretanje FAT modula kao što je boot.efi. Neophodan za (opciju B).

OsxAptioFixDrv.efi i OsxAptioFix2Drv.efi
Popravlja memorijsko mapiranje koje je kreirao AMI Aptio EFI. Pokretanje OS X-a nije moguće bez ovoga. Za starije matične ploče preporuka je koristiti OsxAptioFixDrv.efi, međutim ovde treba istaći da ovaj drajver zapravo nije propisno odrađen do kraja. Zbog toga i jeste naknadno izbačena verzija 2 drajvera koji nešto bolje radi ali niti on nije dovršen. U mom slučaju sa prvim drajverom mogu butovati safemod ali ne i recovery particiju, sa verzijom dva situacija je obratna. Nedavno je izbačeno novo rešnje ovog drajvera koji je još uvek u test fazi, a koji bi trebalo da otkloni propuste iz ranijih verzija.

OswLowMemFix.efi
Pojednostavljena varijanta OsxAptioFixDrv. Nemojte ga koristiti istovremeno sa OsxAptioFixDrv drajverima. (Preporuka ja zaobići ga po svaku cenu ukoliko je to moguće).

Usb.efi, UHCI.efi, EHCI.efi, XHCI.efi
Set drajvera za slučaj kada ugrađeni tzv. built-in driver ne funkcioniše dobro (opcija B), jer zavisnost može biti prekinuta.

PS2Mouse.efi, PS2MouseAbsolute.efi, UsbMouse.efi
Skup drajvera za mouse/trackpad/touchpad podršku u CloverGUIu. Nema uticaja na operativni sistem.

DataHubDxe.efi
Već prisutan u Clover EFI i možda u UEFI-u. Preporuka je da se koristi, neće doći do sukoba.

CsmVideoDxe.efi
Video driver za pružanje šireg skupa rezolucija od onih prisutnih u UEFI-u (option B). (U većini slučajeva obavezan - bez njega će rezolucija prikaza biti svedena na 1024 piksela što direktno može dovesti u zavisnosti od teme koja je instalirana na neregularno prikazan boot meni koji ponekad nije uopšte čitljiv).


DODATAK:

Najnoviji Clover Configurator ima ubačene nove deonice i nove drajvere koji dodatno pospešuju kompatibinost, te otklanjaju nedostatke iz predhonih rešenja i drajvera.

32bitna podrška je ukonjena, verovatno zato što je procenjeno da danas za tim praktično nema više potrebe.

Ono što je ovde ključno i što ja pridodato su novi drajveri za ploče sa AMI UEFI BIOS-om, gde je osnovni problem bio tzv. memory fix patch bez koga praktično nije bilo ni moguće butovati macOS u ovom izdanju.

Sada je reklo bi se to konačno propisno odrađeno, zahvaljujući pre svega nekolicini ažurnih ljudi u ovoj oblasti, koji su na vreme primetili da predhodno rešenje ima određene manjkavosti na nivou koda. Novo rešenje je ponuđeno u okviru Clover Configuratora u vidu OsxAptioFix3 drajvera, koji ide u kombinaciji sa AptioinputFix i AptioMemoryFix drajverima kao osnovom za isti, što znači automatski da su ovi drajveri prošli testiranje odnosno da pouzdano rade.

Kako izgleda sada tabela potrebnih drajvera za pokretanje macOS-a pogledajte sliku u nastavku.


[Error code -43] prilikom praznjenja trash bina
#2

#3

hvala za ovu temu. jedan sam od onih koji nisu sigurni sta sve treba da se instalira. za svaki od drajvera pise cemu sluzi ali nisam siguran sta sve treba da se instalira i da li je pametno popravljati nesto sto radi.

svoj prvi hackintosh sam podesio po tutorijalu gde je bila skoro pa identicna masina kakvu ja imam i od tada nista nisam menjao.

kacim i sliku mog stanja pa ako moze neka sugestija da li nesto popravljati ili ostaviti kako jeste jer sve odlicno radi i sistem se brzo ucitava.

imam triple boot (macOS, Windows 7 i Manjaro). windows particiju uredno vidim iz macOS-a i pristupam joj dok linux particija nije vidljiva pa se mozda poigram ovim drajverima koje si pomenuo.

izvinjavam se na malom offu i duzem postu.