El Capitan - Muke oko butovanja

bootloader

#1

Pokusavam nekom liku da nabacim El Capitan ali imam muke sa boot-om sistema. Napravim butabilnu flesku odradim instalaciju ali nikako ne mogu da namestim da se sistem boot-uje sa SSD-a.

Nakon instalacije podignem sistem preko bootloadera sa fleske i to sve radi perfektno.

Kada instaliram Clover na SSD-u sve prodje bez problema ali prilikom boot-ovanja zaglavim na Apple logo-u, ova linija se ucita do kraja i tu zabode. Probao sam razne verzije Clovera i sve moguce kombinacije boot argumenata i Clover patch-eva.

Sto se tice Enoch-a tu mi pa tek nista nije jasno. Nema teoretske sanse da ga instaliram na SSD-u. Konstantno izbacuje “The installation failed” ma koju verziju Enoch-a probao. Rekoh ajde mozda sam zeznuo nesto oko probavanja raznih bootloader aj sve opet ispocetka formatiraj SSD, ponovo instalacija i opet isto… Enoch bez problema instaliram na USB-u i preko njega dignem sistem. Probam na mom hackintosh-u radi bez greske a kod njega na SSD-u ni da cuje.

Ostao sam bez ideja tako da ako neko ima savet izvolte.


#2

Probaj da iskopiras EFI folder sa EFI particije sa flesha na taj SSD na EFI particiju, naravno, pa da vidimo onda da li ce da se butuje.


#3

Probao nece.


#4

Legacy ili UEFI? Kakav tip instalacije i ploče koristiš?


#5

Legacy. Ploca je Asus P5K socket 775, vanilla instalacija.


#6

Pogledati ovo i naročito deo na kraju dole zaveden kao (dodatak).

Verovatno nisi podesio nešto u tom delu kako treba. A što se BIOS-a tiče obavezno postavi diskove na AHCI.


#7

Prvo sto uradim uvek je da podesim SATA mode na AHCI. Ne znam dal si me lepo ispratio, sa USB-a se sistem normalno dize a sa istim postavkama sa SSD-a nece.


#8

Čuj to je nešto na šta se gomila ljudi n-puta žalila do sada. Uvek ista stvar. Neće da butuje sa diska, a sa USB-a im radi.

Uzgred, ovo što si gore okačio nam apsolutno ništa ne znači jer nam ništa ne govori. Da bi smo videli o čemu se radi, potrebno je da butuješ u verbose mod pa da okačiš sliku odatle.

Obično se dešava da butovanje neće ni da krene u toj legacy varijanti kada se to ne odradi kako treba, međutim kod tebe je nešto drugačija situacija jer vidim da je krenuo da butuje, ali onda je negde na pola puta stao, što znači da mu najverovatnije fali neki od drajvera!!! Ili neki Clover dajver ili FakeSMC.

Još jednu stvar treba imati u vidu kada su te stare ploče u pitanju. Dakle nisam siguan 100% u ovo što ću sada napisati jer nisam imao mogućnost da to proverim, ali iz nekoliko primera koje sam video na netu do sada, primetio sam da SSD na tim starim pločama obično pravi neki zez. Najčešće je uključivanje trim opcije problem, ali vrlo je moguće da tu postoji još po koji problem na nivou firmvera.