Kompresovanje PDF-ova na Mac-u

upustvo
kompresovanje
macos

#1

Ako želite da sačuvate svoje dokumente u formatu koji je dostupan za svaku platformu, najbolje je da odaberete PDF. Međutim, tako se obično dobije prilično veliki fajl, pa pogledajmo kako mu možete smanjiti veličinu.

Mac krije opciju za smanjivanje datoteka u PDF-u, sa minimalnim narušavanjem kvaliteta. U slučaju da se radi isključivo o tekstualnom dokumentu, neće biti nikakve promene; međutim, ako su uključene i slike, njihov kvalitet može biti malo smanjen. S tim na umu, lako možete prilagoditi smanjenje veličine datoteke.

Pronađite veće PDF-ove u Finder-u. Otvorite ih u Preview-u, a potom otvorite meni File i odaberite Export… Ovde možete lako inapraviti i kopiju datoteke, dati joj novi naziv i tagove, kao i podesiti kompresiju. Ako samo menjate način kompresije, možete lako zameniti fajl novim, koji će zauzimati samo desetinu prostora u odnosu na original.

02_Compressing_PDFs_on_Mac

Svakodnevno radimo s PDF-ovima, to je format koji svi mogu otvoriti i uređivati. Lako je čitljiv i vrlo je kvalitetnog izlaznog oblika. Međutim, njegova veličina vrlo lako može doći i do nekoliko desetina hiljada megabajta, čime se prostor za čuvanje na iPhone-u i iPad-u može brzo napuniti.


izvor: iMagazin.rs