Mac OS X struktura sistema


#1

Ima zaista dosta toga o čemu bi moglo naširoko da se piše kada je OS X operativni sistem u pitanju, međutim to ipak nije cilj ove teme ili barem ne za sada. Ideja je da vam pojasnimo kako OS X u načelu funkcioniše, kako je organizovana njegova struktura fajlova i gde su smešteni vitalni sistemski fajlovi.

Ako poznajete dobro Windows i njegovu strukturu, vrlo brzo ćete shvatiti kako je organizovan OS X. Generalno OS X je nešto drugačije zamišljen i u odnosu na pomenuti Windows u izvesnim oblastima itekako unapređen. Prvo i osnovno je da OS X nema registar (Registry) poput Windowsa. To znači da su programi najvećim delom zaokružene celine koje se aktiviraju nezavisno, pa se samim time instalacioni postupak svodi na to da kopirate dotični program u Applications folder i ništa dalje od toga (vidi sliku)…

izuzev ako nije reč o nekim kompleksnijim paketima ili celinama zbog kojih je neophodno instalirati više stvari od jednom, poput recimo Windows Office paketa ili Adobe Creative Cloud paketa i tome sl. ili programa koji su povezani sa određenim sistemskim deonicama, u tom slučaju će se instalcija odvijati gotovo identično kao pod Windows-om.

Znači svi programi su smešteni unutar Applications foldera koje se nalazi na startnoj poziciji diska - root

1. /Applications

Ukoliko ima više korisnika na jednom računaru, a recimo ne želite da delite svoje programe sa ostalima uvek možete napraviti Applications folder unutar Home foldera pa zatim tu instalirati svoje programe i u tom slučaju oni će biti odvojeni od ostalih korsinika. Da se razumemo, ovo je opciona stvar a ne obavezna, a putanja će u tom slučaju izgledati ovako:

2. ~/Home/Applications

Odlučili ste da deinstalirate program.

OK nema problema biće dovoljno da ga jednostavno bacite u kantu.

Naravno svaki program kreira izvesne dodatne fajlove u okviru Home/Prefereces foldera, što znači da ako ga jednostavno ovako obrišete ostaju izvesni tragovi iza njega, ali to neće nimalo uticati na dalji rad operativnog sistema što je najbitnije. Izuzev što će ova metoda neki bajt više zakrčiti vaš hard disk drugih side efekata praktično neće biti.

Upravo zbog ovoga postoje posebne aplikacije koje služe u te svrhe, poput App Cleanera ili recimo CleanMyMac 2, a koje imaju za cilj da sve ostatke i tragove temeljno uklone, nešto slično poput pojedinih aplikacija na Andorid uređajima.

S druge strane, aplikcije poput Adobe Photoshop-a ili recimo MS Office-a imaju svoje uninstallere pomoću kojih je potrebno uklonjati takve aplikacije.

Što se sistemskih fajlova tiče situacija je sledeća.

Svi sistemski fajlovi smešteni su unutar System/Library foldera, od čega ja Hackintosh korisnicima najbitniji Extensions folder u kome se nalaze drajveri. Ekvivalet ovom folderu pod Windowsom bio bi folder System32 koji je smešten unutar Windows foldera.

Dakle svi drajveri se nalaze tu unutar: System/Library/Extensions foldera i to je bitno da zapamtite!

Određeni dodatni tzv. 3th party drajveri se mogu još instalirati u zavisnosti od bootloadera koji koristimo na posebne lokacije i to:

u slučaju Chameleon bootloader-a to je /Extra/Extensions folder…

ili u slučaju Clover bootloadera unutar /EFI/CLOVER/kexts foldera pa zatim u zavisnosti od verzije OS X-a drajver ćete smestiti u 10.6,10.7,10.8,10.9 ili 10,10 folder.

Što se tiče sistemskih podešavanja za to pod Mac os-om imamo System Preferences panel. Ekvivalent ovom alatu bi bio Control Panel pod Windosom, a on izgleda ovako:

Dakle ovde je smešteno sve što može biti iole bitno za podešavanje operativnog sistema, a vrlo brzo ćete se uveriti da je osnovna ideja ovog alata bila da bude intuitivan i jednostavan za korišćenje i to je zaista tako.

Spram Windows Control Panela, System Prefereces je pesma, za šta vam svakako neće trebati previše vremena da pohvatate šta je šta i čemu šta služi.

I to bi bilo to u kratkim crtama. Ostale stvari ćete vrlo brzo shvatiti kako funkcionišu u daljem radu sa programima.

Tekst napisao: Vlada


#2

#3

Bravo Vlado kristalno jasno bravo