Ne radi AMD GPU i USB nakon buđenja


#1

Ovu temu otvaram zbog sve prisutnog problema koji imaju korisnici AMD video kartica pod Kapetanom.

Naime, Apple je u mnogo čemu unapredio ovu verziju OS X-a, ispravljene su sve značajnije anomalije u CPU delu zbog čega se sada procesor ne pregrejava u određenim aplikacijama, takođe su izvesni drajveri za USB napisani ponovo od nule, a za grafičke kartice dopunjena je tzv. grafička polisa kojom se sada na drugačiji način reguliše rad video kartica u Graphics Power Managment delu.

Ipak što se tiče korisnika AMD grafičkih kartica, sve nije baš tako ružičasto i to pre svega zbog određene anomalije koja je sada prisutna.

Kako se anomalija manifestuje?

Zapravo sve funkcioniše najnormalnije do momenta kada računar ode u tzv. Sleep mod. Sam Sleep funkcioniše propisno, ali problem nastaje kada računar pokušavamo da razbudimo. Tu dolazi do problema u setu instrukcija koji bi trebalo da ponovo pokrenu rad grafičke kartice. Instrukcija koja je poslata pravi zatvorenu petlju, odnosno čeka da se grafika ponovo prijavi, a kako se to ne dešava računar ostaje praktično van funckije. Ova anomalija u potpunosti parališe rad računara što podrazumeva konkretno blokiranje svih USB izlaza te shodno tome nije moguće softveski resetovati računar.

Očigledno se ovde radi o prilično zapetljanoj stvari jer je prošlo previše vremena a hackintosh zajednica problem još uvek nije uspela da razreši.

Napominjem da se ovde radi o problemu koji dotiče za sada samo AMD kartice, što znači da NVidia korisnici mogu da odahnu.

Inače na rešavanju ovog problema je uključeno nekoliko vrsnih hakera, uključujući i Piker-a koji doduše zbog izvesnih ozbiljnijih zdravstvenih problema nije previše prisutan na hakerskoj sceni u poslednjih nekoliko meseci, tako da je stvar u ovom momentu još uvek potpuno otvorena.

Na internetu je prisutno nekoliko otvorenih tema koje se bave ovom problematikom od kojih je rekao bih najznačajnija upravo ova: No graphics / USB / Audio after wake - pa predlažem svima koji imaju ovaj problem da obrate pažnju na ovo mesto.

Ukoliko je neko uspeo da reši propisno grafiku biće nam svima od velike pomoći da napiše koja podešavanja koristi i o kom modelu grafičke kartice se radi.

Inače da kažem još i ovo… Problem dotiče u 99% slučajeva serije od Radeon HD6xxx pa nagore. Starije kartice bi trebalo da rade propisno!


Ne radi budjenje
#2

Imam jedan problem. Kod mene Yosemite ne ide u sleep nego u shat doun. Naime uredno primi naredbu brzo odradi (spusti sistem) međutim kod vraćanja, bilo tastaturom ili mišem (bežičnim) sistem se diže od nule, bios i sve ostalo. Dali je to do Clovera ili do samog sistema? To se dešava i na yosemite i na el capitan.


#3

To je drugačiji problem koji nema veze sa ovom temom. Moja predpostavka je da je verovatno povezan sa podešavanjima u u BIOS-u, tako da to treba najpre proveriti.


#4

Hvala vlado pokušaću tamo


#5

Nazire se rešenje za AMD grafički problem. Sa 10.11.2 grafika je proradila pojedinim ljudima… Još uvek nije jasno definisano šta prouzrokuje problem, ali se obruč sužava, a predpostavka je da je reč zapravo o loše napisanim frejmbaferima.

Ako je to tačno onda to znači da će Apple ovo ispraviti u budućim verzijama.

Druga predpostavka je da neki od ranijih DSDT patcheva pravi problem… Ovo nije dokazano i lično smatram da je malo verovatno, no ipak to se neće znati pouzdano bez dodatnog testiranja…


[EDIT]

Rano sam se poradovao.

Mieze nazigled nudi rešenje, ali zapravo to što je otkriveno je ono što sam ja skontao još pre 15 dana, o čemu sam tamo i pisao. A to je da se grafika može poterati propisno jedino kada se namesti u BIOS-u da se interna grafika pokrene prva, što je naravno nakaradno rešenje jer ostavlja monitor bez slike sve do ulaska u sistem. Ipak dodatak ovome se ogleda u podatku da Mieze uspeva da potera grafiku uz pomoć dodatnog kabla prikopčanog sa DVI izlaza na ploči za internu grafiku na HDMI ulaz u monitoru preko adaptera.

Ja to nisam mogao da napravim jer nemam takav adapter, ali sam probao preko VGA kabla, međutim tako naravno neće da radi…

Sve u svemu ovo je tzv. workaround rešenje, a ne ono pravo, što znači da se agonija nastavlja… :sweat: