Prve multi-platformske aplikacije bi se mogle pojaviti tokom ove godine

multi-platformske
aplikacije

#1

Posle vesti da će Apple odgoditi dolazak novih funkcija koje su planirane za ovu godinu, i da će se posvetiti stabilnosti, stigle su nove zanimljive informacije – developeri će uskoro moći da prave aplikacije za više platformi.

Glasine dolaze od Gurmana – opet – koji je prošle godine bio siguran da će Apple omogućiti nezavisnim developerima da stvaraju aplikacije kojima se može upravljati pomoću miša ili dodira, u zavisnosti od uređaja. Upravljanje i korisnička interakcija su ograničeni od strane Apple-a u UIKit-u, koji je čvrsto povezan sa AppKit-om.

Vreme je za razvoj aplikacija koje se sa lakoćom mogu koristiti i na mobilnim uređajima, kao i na desktop računarima. Drugim rečima, motivišu developere da stvaraju aplikacije koje su dostupne za iPhone, iPad i Mac.

Naravno, nije sve jednostavno kao što zvuči. Činjenica da je Apple nedavno odlučio pregledati svoj prethodni rad i odgoditi nove funkcije takođe potvrđuje da bi i oni želeli da približe iOS i macOS.

Ovo nije prvi put u istoriji da proizvođač pokušava učiniti nešto slično. Windows je pokušao isto u WIndows-u 8, a bili su manje-više uspešni.

U Windows-u 10, sistemi koji rade na tabletima i desktop računarima gotovo su identični – baš kao u slučaju Microsoft Surface-a – ali broj kompatibilnih uređaja je mali, a nisu ni preterano popularni. Ipak, možete pronaći nekoliko uređaja na tržištu – kao što je Lenovo Yoga – koji se mogu transformisati i sklopiti iz laptopa u tablet i obrnuto.

Kao iPad i Mac korisnik, navikao sam da radim na dva uređaja paralelno i koristim potpuno različite mogućnosti. Međutim, postoji nekoliko područja gde bi ta dva uređaja savršeno mogla da rade zajedno, poput uređivanja teksta, što nije preterano težak posao na iPad-u Pro, ili uređivanja slika, gde je preciznost miša neophodna za neke zadatke – a i Apple Pencil bi takođe mogao biti koristan. S ovakvom vrstom poboljšanja, mogao bi postići odlične rezultate.

Ako su Gurman-ove informacije tačne, Apple bi mogao predstaviti novo okruženje na ovogodišnjem WWDC-u za developere koji bi mogli početi eksperimentisati sa iOS-om 12 i sledećom verzijom macOS-a.

izvor: iMagazin.rs