Sada i zvanično – novi Mac Pro stiže 2019. godine!

novo
mac-pro
official

#1

TechCrunch je bio znatiželjan, a Apple odgovorio. U cilju potpune transparentnosti, Mac Pro tim je odgovorio na sva pitanja u vezi sa profesionalnim Mac-om Pro koji je najavljen još prošle godine. To je, složićete se, nesvakidašnji trenutak…


Pre tačno godinu dana smo pisali o tome da je posle 686 dana gluve tišine Apple konačno ažurirao Mac Pro. U toj nadogradnji nije bilo većih promena, već samo poneki facelift. Osnovni model je dobio 6-jezgarni Intel Xeon procesor, a dvostruku AMD FirePro D300 grafičku karticu je zamenila D500. Tada je i 6-jezgarni CPU zamenjen sa 8-jezgarnim, a D500 GPU je ažuriran na D700.

Ipak, ove male promene nisu bile sve. Apple je napustio svoju strategiju tajanstvenosti i odabrao transparentnost. Pozvali su pet novinara i sa njima razgovarali o svojim budućim planovima. Craig Federighi je rekao sledeće:

Kao što smo već rekli nekoliko puta, aktuelni Mac Pro je imao termičko ograničenje i to nam nije dozvoljavalo da ga ažuriramo. Zaista nam je žao što smo razočarali kupce koji su ta ažuriranja očekivali. Zato smo i rekli timu da dizajnira nešto novo, nešto što će biti odlično za korisnike Mac Pro-a koji priželjkuju veće mogućnosti nakon ažuriranja.


Phill Schiller je takođe „otvorio dušu“:

Istina je da vredno radimo na Mac Pro-u. Imamo tim koji ulaže zaista velike napore da bi novi Mac bio sposoban za dugoročna i konstantna poboljšanja. Želimo da poseduje najkvalitetniji i najbrži desktop sistem koji će biti dizajniran za naše najzahtevnije profesionalne korisnike. Napravićemo i profesionalni monitor. Ove proizvode ćete moći da vidite tek sledeće godine, s obzirom da još uvek radimo na njima. Smatramo da je jako važno da napravimo besprekoran proizvod, koji će da bude usmeren na naše profesionalne potrošače koji žele Mac Pro sa modularnim sistemom. Zato će nam trebati više od godinu dana da to i učinimo.

Koncept

Za one koji su navikli na tajnovite odgovore Tim Cook-a, ovakav stav bi mogao biti šokantan. Mnogi su, međutim, skeptični. Šta ako ostanu samo prazna obećanja? Matthew Panzarino, novinar TechCrunch-a, je smatrao da ponovo treba pozvati rukovodstvo Apple-a na razgovor o ovom uređaju.

Ali ni tu nije bilo kraja Apple-ovoj iskrenosti. Bili su spremni da daju odgovore na sva pitanja. Sastanku su prisustvovali John Ternus, potpredsednik sektora hardverskog inžinjeringa, Tom Boger, visoki direktor hardver marketinga, Jud Coplan, direktor video aplikacija za marketing proizvoda i Xander Soren, direktor muzičkih aplikacija za marketing proizvoda.

Od samog početka razgovora je bilo sasvim jasno da ove godine neće biti novog Mac Pro-a.

Želimo da budemo transparentni i otvoreni prema kupcima naših Pro proizvoda, pa želimo da znaju da Mac Pro nije nešto što mogu da očekuju pre 2019. godine.

Novinarima je takođe dopušteno da zavire unutra. Nakon prošlogodišnje najave, formiran je Pro Workflow tim, kog vodi Ternus, a njihov posao je da prilagode uređaj profesionalnoj upotrebi. U cilju prilagođavanja Pro-a potrebama svakog profesionalca zaposlili su nagrađivane umetnike, ali i tehničke stručnjake kako bi na osnovu njihovog tempa rada, dodavali komponente koje nedostaju.
Dali su im realne zadatke sa uređajem koji je trenutno u fazi razvoja i pratili da li dolazi do problema prilikom radnog procesa, koji su uzroci tih problema, kao i to koje funkcije bi trebale da budu redizajnirane. Takav pristup je Apple-u zaista bio potreban i definitivno su krenuli u pravom smeru.

Od običnog stvaranja Mac-a i njegovog softvera smo stigli do toga da kreiramo proces rada, da pokušamo da razumemo svaku fazu tog procesa, da nalazimo eventualne probleme, ali i rešenja za njih.

Iako nismo imali priliku da vidimo kako funkcionišu drugi sektori, uspeli smo da saznamo glavne karakteristike. Ovaj model će biti modularan i imaće vezu sa monitorom. Odgovor na pitanje šta nije u redu sa trenutnim Mac Pro modelom jeste da zahteva radikalne promene. Iz tog razloga i ne čudi oduševljenje zbog najave njegovog „modularnog“ naslednika.

U teoriji, Mac Pro je imao mogućnost proširenja i bio je nadogradiv sa Thunderbolt perifernim uređajima. Ali u praksi nije imalo naročitog uspeha. A tu je i grafička kartica, kao jedna od osnovnih komponenti.

Dizajn nismo ni spominjali. U uređaju koji je tako čvrst i kompaktan je zaista teško menjati delove. Novi modularni dizajn bi mogao biti praktičan, zajedno sa ažuriranim hardverom i novom strategijom u Pro liniji proizvoda.


Izvor: iMagazin.rs