Tri operativna sistema na jedan fleš


#1

Pozdrav,

  • Može li se na jedan fleš staviti:
  1. Windows 10,
  2. Hackintosh,
  3. Linux distro?
  • Ako može, da li bi fleš od 16 ili 32GB bio dovoljan?

  • Video sam na netu da postoji WinsetupFromUSB, da li bi on mogao da završi posao?


#2

Kako to misliš, da napraviš instalaciju za sva 3 os-a, ili da instaliraš sva tri os-a na fleš?

Instalaciju za sva 3 ne verujem da je izvodljivo napraviti na istom flešiću jer svaki od pomenutih os-a koristi svoj file sistem. Drugim rečima kad praviš instalacioni flešić putem nekog od USB alata za Windows, on obavezno formatizuje ceo flešić u NTFS pa tek onda kopira fajlove na njega. Isto je i sa macOS-om, a cenim i sa Linux-om.

S druge strane, ako se radi o instaliranju sistema na flešić, to je izvodljivo koliko se sećam u macOS varijanti, s tim što bi u ovom slučaju, flešić morao da se podeli na particije. Nisam siguran da li je moguće Windows instalirati na flešić u takvoj varijanti, ali ako jeste Windows bi morao da bude obavezno prvi, jer ne čita preostale particije sa flešića, dok za linux opet ne znam kako stvari stoje… Međutim čak i da se to izvede, pomalo je besmisleno jer bi to išlo jako sporo.


#3

Mislio sam da kupim fleš od 32GB i da napravim tri instalacije tako da kada god instaliram/reinstaliram bilo koji OS samo ubodem jedan fleš a ne da imam tri tj. svaki zasebno.

Sistemi će biti na SSD-u.

Video sam da može Linux plus Windows na WinsetupFromUSB tako da će ipak biti dva fleša ako već ne može macOS da se ubaci :wink: