USB3.0 Etron chipset - podrška?


#1

Apple je zbilja počistio sve viškove koji su se mogli očistiti iz sistema od radnije. Napisani su drajveri za USB od nule, što je naravno otvorilo nove probleme koriniscima starijih USB3.0 serija.

Moja matična ploča koristi Etron chipset i to je bio jedan od prvih iz serije za USB3.0 izlaze. Nažalost u vreme kada su ovakvi USB3 čipovi uveliko ugrađivani u ondašnje Z68ce na PC računarima, Apple još uvek nije imao USB3.0 uvršten u tadašnje serije Apple računara. Ovo je urađeno tek naredne godine kada su počeli da se koriste drugačiji čipovi, pa je samim time čitava plejada matičnih ploča od samog starta ostala da vidi o koncu kada je reč o kompatibilnosti u okviru OS X-a. Ipak stvari su bile u tom momentu uspešno premošćene korišćenjem PXHCD.kexta.

Sa Kapetanom je i poslednja stvar koja je doticala ovaj čipset uklonjena iz sistema i trenutno Etron USB3.0 ostaje bez adekvatne podrške. Drugim rečima to znači da pomenuti PXHCD.kext više nije u funckiji.

Ostaje da se vidi hoće li hackintosh zajednica uspeti da premosti još jednom ovaj problem i ponudi nekakvo alternativno rešenje.

I naravno, ukoliko je neko uspeo da reši ovaj problem neka ostavi svoj komentar sa korisnim linkovima.


#2

Jedno od adekvatnijih rešenja ti je sređivanje DSDT-a odnosno preimenovanje određenih portova. Evo video:

Drugo rešenje imaš ovde:#3

Da to je rešenje koje će verovatno završiti posao većini, ipak u mom slučaju stvari stoje malo drugačije.

Naime, ispostavilo se posle nekog vremena da mi USB3.0 radi iako ga nema prikazanog unutar System Report prozora.

Takođe rade i svi izlazi pozadi, ali mi je sporan prednji USB2.0 dok opet USB3.0 radi!!!

Ovo bi trebalo da može da se premosti prekopčavanjem na samoj ploči, ali to ionako nije previše bitno dok radi prednji USB3.0 izlaz koji je ionako brži.

Jeste da je malo bezveze to što u mom slučaju vise 2 pasivna prednja USB2.0 izlaza, ali opet tu je pomenuti treći tako da nije problem.

Sve u svemu izgleda po ovome da Etron radi, samo je sada pitanje dal je za ovo stanje odgovoran PXHCD.kext koji sam koristio ranije ili ipak ovaj čipset uz odgovorajuće prepravke unutar DSDT-a radi zapravo native.


#4

Imaš onaj Dummy kext koji se nalazi na link 1 od insanelymac-a!!!


#5

Neka hvala… Taj dummy kext treba koristiti s operzom, jer on nije univerzalan već namenski samo za neke ploče.

U mom slučaju napravio je takav problem da sam ostao bez svih USB izlaza!!! Jedva sam se iskobeljao iz te situacije. Sreća pa ja imam i Kapetana u dual boot-u pa sam uspeo da ga izvučem odatle, ali ko ima samo jedan OS… nadrljao je! :fearful:


#6

:smile:
Fora je u tome što mora de se pogleda i IORegistryExplorer i info.plist iz kexta pa i DSDT da bih napravio to sve kako treba.


#7

Ma to je već petljanje debelo. Verovatno si u pravu za to i da je nešto drugo u pitanju zaseo bih pa bi to na te-nane pogledao, ali za drljave USB izlaze to je ipak malo previše za mene.


#8

Ma važno je da ti radi. A šta kaže system report i nije toliko bitno. Važno je da radi!!!


#9

Ma naravno… I ja to kažem. :wink: