Yosemite i zamena komponenti


#1

E ovako, imam par pitanja.
Instaliran mi je Yosemite, vec par godina na postojecoj konfiguraciji.
Skoro sam menjao procesor i umesto E8400, stavio Q9400, pa me zanima da li treba sta da menjam u configu i dsdt fajlu?
Drugo pitanje se tice zamene ploce i sistema. Dakle planiram da uzmem i drugu 775 plocu, koja podrzava vise ram memorije. Pa me zanima da li cu morati ponovo da dizem sistem ili cu moci samo sa prepravljanjem configa i dsdt-a da osposobim da sve radi bez dizanja novog sistema.
I naravno pitanje, tj. vasa preporuka za 775 plocu. Koju da uzmem, da ima dsdt, da ne moram mnogo da se mucim.
Hvala vam unapred i pozdrav…


#2

DSDT menjaš ili prepravljaš jedino ako menjaš matičnu ploču. U ostalim situacijama to nema potrebe dirati osim ukoliko ti neki uređaji nisu ekskluzivno ubačeni u DSDT poput grafičke karte, a recimo nameravaš da menjaš grafičku. Pa i tada to neće biti preveliki problem, kod unutar DSDT-a neće odgovarati, ali će zato to Clover preuzeti na sebe.

Ukoliko menjaš ploču, ne moraš dizati sistem ponovo, ali će macOS registrovati da se radi o novom računaru. Međutim u tom slučaju ćeš morati da odradiš DSDT ponovo namenski za tu ploču.

Što se tiče matične ploče iz LGA775 serije, moja preporuka je da uzmeš neku Gigabyte. Na tonymacx86 sajtu imaš DSDT bazu u kojoj se još uvek mogu naći fajlovi za LGA775 ploče, a ja kod mene imam još za sledeće modele:

DSDT-GA-P35-DQ6 (rev1.0)
DSDT-GA-P35-DS3R-(rev.2.0)
DSDT-GA-P35-DS3R-(rev.2.1)
DSDT-GA-P43T-ESG3 (rev??)

Međutim mislim da ti DSDT neće nešto preterano trebati jer Clover završava posao na tim starim pločama bez problema. Na svom drugom računaru koji imam a koji je LGA775 (Foxconn P35A) koliko se sećam ne koristim DSDT iako ga imam, već samo Clover.


#3

Najidealnija bi bila Gigabyte ploca sa P45 cipsetom.


#4

E, ovako, nazalost nista od gigabyte ploce, iskocila mi je ova ploca P5P43TD PRO.
Nadam se da ce neko uspeti da mi pomogne da osposbim da radi sve.
Na trenutnoj konfiguraciji koju sam koristio, radilo je sve, uz tesku muku, najvise zbog grafike.
Dakle sada ce mi konfa biti:
P5P43TD PRO
Q9400
4gb ddr3
MSI R9 280X


#5

Evo stari DSDT. aml, ako ima potrebe, a evo i config.plist…Archive.zip (8.1 KB)

EDIT:
Trebao mi neko ko se razume, da vidi config da li je u redu, i ako ima dsdt za p5p43td pro plocu, i koji mi kextovi trebaju… Hvala unapred.


#6

DSDT ti kao sto ti je Vlada rekao nije neophodan. Ako i dalje ostajes na Yosemite-u onda ovaj config.plist zavrsava posao uz neke sitne izmene ali trebalo bi da radi i bez tih izmena. Najbitnije je da ti prvo podignes sistem. Sto se tice grafike mislim da je Vlada imao ovu grafiku ranije tako da ti on moze najbolje pomoci.


#7

DSDT si izvukao preko maciASL editora i on je već modifikovan i sređen, jer ga je Clover ispeglao tako da tu nema ta više da se doda.

To nije originalno netaknuti DSDT.aml fajl koji bi se svakako razlikovao. Međutim ovo nije problem jer koliko vidim sve je na svom mestu i radi.

Znači problem je verovatno samo grafika, ali to zato što nisi podesio propisno parametre iz Clover Configuratora.

Tvoj config fajl je inače korektan, izuzev tog dela za grafiku koji bi verovatno mogao još malo da se zategne. Za to je, međutim ipak neophodno da pogledaš upustvo koje sam ovde ostavio a koje se odnosi na modifikovanje i podešavanja FB-a za AMD grafiku.

Što se config fajla tiče, okačiću ti ga ovde, jer sam promenio svega nekoliko opcija bez kojih ne možeš da pokreneš propisno High Sierra instalaciju.

config.plist.zip (2.4 KB)


#8

DSDT je od stare ploce, ne znam da li on treba da se menja ili da ga izbacim totalno? Ili da skinem dsdt, nasao sam neki bas za P5P43TD PRO.
Sto se config.plist tice i on je stari, a preko tvog upustva sam i podesio grafiku da radi.
E sada, posto sam jos na staroj konfiguraciji, zanima me samo, kada zamenim komponente, trebalo bi sve da radi sa ovim config.plist-om, i bez dsdt ili moram nesto menjati specijalno za ovu plocu?

EDIT:
Posto vidim da je Milos napisao kada podignem sistem, mene zanima da li moze vec postojeci sistem da radi ili moram sve iz pocetka?

EDIT2:
Sa ovim tvojim config.plist-om mi gasi ekran, tj. ne butuje se.


#9

DSDT je nešto što se radi namenski za svaku ploču. To je print firmvera neke ploče i on se razlikuje u zavisnosti od prozivođača i tipa BIOS-a. Dakle ne možeš koristiti DSDT od stare ploče, jer on ne igra, a osim toga može da ti napravi problem da ne možeš da butuješ macOS uopšte jer se verovatno debelo razilazi sa BIOS-om koji gura ta tvoja sadašnja ploča.

Dakle prvo se dobro informiši šta je šta, da bi znao šta da radiš pa tek onda postavljaj pitanja. Ovde nismo dužni da radimo posao umesto tebe, već eventualno da ti uskočimo u pomoć ako zatreba.

Sve te stvari su itekako fino i detaljno opisane ovde, a za određne deonice imaš i detaljna upustva i primere kako se šta radi i na tebi je sada da to sve skupa prođeš i odradiš taj deo posla.

Inače sistem ne moraš dizati iz početka, dovoljno će biti da dodaš neophodne drajvere i podesiš propisno Clover Config fajl. A što se grafike tiče ako ti se slika gasi vrati parametre koji su bili ranije. Ta grafika bi trebalo da radi Oob jer se ta karta ako se ne varam nalazi u MacPro6,1 mašini. Znači moja preporuka bi bila da podesiš SMBIOS na MP6,1 upravo zbog grafike.


#10

OK, Vlado, hvala ti. To me je i bunilo, mislio sam da moze dsdt da se menja sa jedne ploce na drugu. Sada mi je jasno, hvala ti.


#11

Sistem ne moras da dizes ispocetka ali je preporucljivo kod zamene ploce.


#12

Probao sam da butujem bez dsdt, samo sa configom i nece, izbaci error.
Sto znaci da ce mi verovatno biti potreban i dsdt za novu plocu.
Videcemo sutra kada zamenim komponente, kakva je situacija, pa se javljam ako mi bude potrebna pomoc.
Posto si mi Vlado i u ovom dsdt, dodavao za zvuk i jos po nesto…

EDIT:
Evo ovo sto sam nasao na netu za plocu, ako moze da se iskoristi i da se doda u dsdt ono sto je bilo dodato u prethodnom…Asus_P5P43TD_PRO.zip (14.6 KB)


#13

Mani DSDT nije ti potreban. Sve to mozes da apliciras pomocu clover configuratora u config.plist-u. Kao sto ti rekoh instaliraj sistem od nule.


#14

Probacu sutra. Najgore mi je da instaliram od 0, jer imam svasta nesto sacuvano i brdo programa.


#15

Ne treba mu sistem od nule. Treba sad podesiti config za tu ploču i drajvere.


#16

E ovako, zamenjene su komponente i dogadjaju se sledece stvari, dakle bez ovog dsdt koji sam nasao na netu za plocu, nece da butuje uopste, izbaci onu gresku nanosecond…
A kada butujem sa ovim dsdt, i sa configom sa pecovanim kextom za grafiku, ugasi mi ekran.
EDIT:
Dakle mora da bude dsdt, i kada iskljucim inject ati i sm bios postavim macpro6,1, radi…
Ostalo je jos da aktiviram zvuk i lan.


#17

Ne mora da bude DSDT, ali ga svakako nije loše imati. A taj ti igra jer verovatno ima ubačene neke deonice koje su mu bitne za podizanje macOS-a, pa je to eto nekim čudom prošlo.

Pogledaj ovde kako da izvučeš originalni netaknuti OEM DSDT sa te nove ploče, pa ga zakači ovde zajdeno sa Clover Config fajlom koji korsitiš.


#18

Evo originalni DSDT…
DSDT.aml.zip (13.5 KB)
Evo i configa s kojim pristupam…
config6.1.plist.zip (2.5 KB)
A evo i prethodnog gde je ispecovana grafika, znaci sve isto kao i u ovom sto pristupam, osim sto ima ati connectors data and patch …
config.plist.zip (2.5 KB)


#19

Sistemska definicija bi trebalo da sto blize odgovara procesoru i cipsetu. MacPro6,1 nema veze ni sa procesorom ni grafikom.


#20

To je tačno. Za te stare ploče je išla MP3,1 definicija, ali ista ne igra više, zbog toga što je Apple izbacio iz igre te mašine sa Sierrom. Zato je preporuka da proba MP6,1 koji je u mom slučaju radio propisno iako ni moja mašina ne odgovara čipsetu niti procesoru koji gura taj računar. Alternativno može da proba MP5,1 ali ni taj čipset nema veze sa njegovim, a imaće dodatne glavobolje zbog toga što ta definicija daje punic na ECC memorije koji njegova ploča nema, pa cenim da mu je bolje da to preskoči i odmah proba MP6,1.

Trebalo bi da mu tako radi, bezobzira na čipset i CPU.

@Iwanche

Evo ti nazad fajlovi za probu:

DSDT.aml.zip (14.2 KB)

config6.1.plist.zip (2.5 KB)