Yosemite i zamena komponenti


#13

Mani DSDT nije ti potreban. Sve to mozes da apliciras pomocu clover configuratora u config.plist-u. Kao sto ti rekoh instaliraj sistem od nule.


#14

Probacu sutra. Najgore mi je da instaliram od 0, jer imam svasta nesto sacuvano i brdo programa.


#15

Ne treba mu sistem od nule. Treba sad podesiti config za tu ploču i drajvere.


#16

E ovako, zamenjene su komponente i dogadjaju se sledece stvari, dakle bez ovog dsdt koji sam nasao na netu za plocu, nece da butuje uopste, izbaci onu gresku nanosecond…
A kada butujem sa ovim dsdt, i sa configom sa pecovanim kextom za grafiku, ugasi mi ekran.
EDIT:
Dakle mora da bude dsdt, i kada iskljucim inject ati i sm bios postavim macpro6,1, radi…
Ostalo je jos da aktiviram zvuk i lan.


#17

Ne mora da bude DSDT, ali ga svakako nije loše imati. A taj ti igra jer verovatno ima ubačene neke deonice koje su mu bitne za podizanje macOS-a, pa je to eto nekim čudom prošlo.

Pogledaj ovde kako da izvučeš originalni netaknuti OEM DSDT sa te nove ploče, pa ga zakači ovde zajdeno sa Clover Config fajlom koji korsitiš.


#18

Evo originalni DSDT…
DSDT.aml.zip (13.5 KB)
Evo i configa s kojim pristupam…
config6.1.plist.zip (2.5 KB)
A evo i prethodnog gde je ispecovana grafika, znaci sve isto kao i u ovom sto pristupam, osim sto ima ati connectors data and patch …
config.plist.zip (2.5 KB)


#19

Sistemska definicija bi trebalo da sto blize odgovara procesoru i cipsetu. MacPro6,1 nema veze ni sa procesorom ni grafikom.


#20

To je tačno. Za te stare ploče je išla MP3,1 definicija, ali ista ne igra više, zbog toga što je Apple izbacio iz igre te mašine sa Sierrom. Zato je preporuka da proba MP6,1 koji je u mom slučaju radio propisno iako ni moja mašina ne odgovara čipsetu niti procesoru koji gura taj računar. Alternativno može da proba MP5,1 ali ni taj čipset nema veze sa njegovim, a imaće dodatne glavobolje zbog toga što ta definicija daje punic na ECC memorije koji njegova ploča nema, pa cenim da mu je bolje da to preskoči i odmah proba MP6,1.

Trebalo bi da mu tako radi, bezobzira na čipset i CPU.

@Iwanche

Evo ti nazad fajlovi za probu:

DSDT.aml.zip (14.2 KB)

config6.1.plist.zip (2.5 KB)


#21

Evo sada kada sam povezao preko HDMI, sa onim dsdt koji sam skinuo sa neta i sa ovim drugim configom koji sam ti ostavio u prethodnom postu, radi sve najnormalnije…
Medjutim, probacu i sa ovim modovanim sto si mi ti ostavio, da vidim kakva je situacija…
Hvala puno!


#22

Nisam ti u taj DSDT ubacio HDMI patch jer sam mislio da ti ne treba. Ali imaš patch za to u Cloveru pa mu ga zadaj odatle. Pridodaće ti ga on sam prilikom butovanja i napraviće praktično mix sa ovim koji sam ti okačio.


#23

Evo ovako radi sve, dodao sam u ovaj tvoj poslednji connectors data and patch, inject ati i to je to…
A sto se tice dsdt, da ostavim ovaj sto si mi ti sredio ili prethodni sto sam skinuo?
config6.1-2.plist.zip (2.6 KB)
EDIT:
E da, jel ne treba da stikliram c2 i c4, za cpu?


#24

Pa ovaj koji sam ti ja odradio je namenski za tvoju ploču rađen, što znači automatski da je bolje da koristiš to od nekog koji si negde našao.

C2 i C4 flagovi ti ne trebaju. C3 je za sleep bitan sve ostalo ide automatski ili kroz SSDT.aml


#25

Hvala puno Vlado, ostavljen ovaj dsdt i config koji si mi ti radio…
Imam samo jos jedno pitanje, da li mogu da upgrade-ujem sistem na high sierra i ima li smisla? Zanima me tvoje licno misljenje…
EDIT:
Nemam SSDT… Imam li potrebe i za njim?


#26

SSDT.aml više ima smisla raditi za Core i5 i naviše, nego li za te starije procesore. Zato ga nisam ni pominjao…

Što se tiče High Sierre, to je u principu lični izbor svakog pojednca. Iz mog ugla gledano ne vidim baš nešto mnogo razloga za tim, al to je zato što sam ja skontao da mi se više ispalti da budem pragmatičan, nego li da jurcam za stvarima koje Apple izbacuje na market, a koji su realno od Stivenove smrti ispod nekog nivoa koji je bio tipičan za ovu kompaniju ranije. Previše polovično rešenih stvari očigledno je dovelo do toga da ljudi u manjoj ili većoj meri zauzmu ovakav ili neki sličan stav.

Međutim neko ko radi recimo progamiranje i tome sl, svakako će reći da mu 10.13 više igra jer on tu dobija neke nove opcije i nove alate. Tako da je to relativna stvar i zavisi najviše od toga šta ko radi, ili bi barem tako trebalo da bude.

Naravno tu postoji i jedna struja koja po inerciji nadograđuje sistem, iako im to uopšte ne treba. Al eto, smatraju da će s novom verzijom dobiti ne znam ni ja šta pa to rade tako…!!!

Uglavnom to je to u kratkim crtama.


#27

Posto sam otvorio novu temu za plocu 1150, i posto sam kupio Z97-C, koja bi trebalo sutra da mi stigne i da to sve upakujem i upotpunim sa i5 4670, trebala bi mi ponovo pomoc, tj. prvo pitanje, da li kao i prosli put pri promeni ploce i procesora, mogu ostati na istom sistemu, dakle da ga ne reinstaliram.


#28

Naravno da ne moraš da reinstaliraš sistem ponovo, ali za tu konfiguraciju ćeš morati da promeniš SMBIOS, prepraviš Clover config fajl i nabaciš verovatno neke dodatne drajvere. Vidi koji mekići koriste takav procesor pa to postavi.

Premda ne vidim baš mnogo razloga da se držiš Yosemite-a, kada imaš mogućnosti da se prešaltaš na Sierru ili High Sierru koji su ipak bolje zaokruženi.


#29

Da, da to znam… SMBIOS cu promeniti, a sta u Clover-u sve moram da prepravim i sta da radim sa DSDT-om? Drajveri ce mi trebati za lan…

Yosemite-a se drzim samo zbog grafike, koju sam jedva podesio, kao sto znas i koja mi najbolje radi na njemu, radila je i na El Capitan-u, ali mi je bio losiji racunar, pa je bolje na Yosemite-u. A citao sam da je problem da se osposobi na Sierri, jer nije isti FB, samo ne znam kako…


#30

Sta mislis o ovome Vlado?
https://www.hackintosh-inc.de/index.php/Thread/2282-Z97-A/

Isti je firmware za plocu, i driveri…


#31

To je pitanje više za Crusher-a pošto on gura Ozi. Ja nemam iskustva sa tim.

Grafika sigurno može da se namesti na Sierri. Sad moguće je da tu ima dodatnog posla ali siguran sam da bi to trebalo da radi. Izbačen je WhateverGreen.kext koji rešava anomalije sa buđenjem računara. Što se FB-a tiče ne vidim razlog zbog čega bi morao da se menja na Sierri. Jedino što mora je da se modifikuje kod, jer Sierra koristi dodatne cifre (2x po 8 nula odnosno jedan set ispred i jedan iza zadnjeg seta cifara koji definiše rad konektora).


#32

Nista, ostajem na Cloveru… :smiley:

Znaci preporucujes mi Sierru ili High Sierru? Koju od njih? :smiley:

Nista, sutra kada dodjem s posla, krecem. Jel mogu da iskoristim nesto od onoga sto mi je @ringeraja ostavio na temi za plocu?